Kenali Pemain Selangor: Syukri Azman

Kenali Pemain Selangor: Syukri Azman

Muhammad Syukri Bin Azman atau lebih dikenali sebagai Syuk adalah anak jati Selangor dan merupakan antara bakat muda yang tersenarai di dalam skuad utama Gerasi Merah musim 2019.

Pemain berjersi nombor 24 ini memulakan karier bola sepak beliau sejak berusia 16 tahun lagi. Berbekalkan bakat yang dimiliki, beliau telah terpilih untuk menyertai pasukan Belia Selangor pada tahun 2014 dan kejayaan beliau untuk peringkat ini adalah menjuarai Piala Belia pada tahun 2015.

Kejayaan beliau bersama pasukan belia telah membuka ruang kepadanya untuk diserapkan ke dalam skuad Presiden Selangor pada tahun 2016. Penampilan pertama Syuk adalah dalam perlawanan Selangor menentang Pahang. Kehadiran Syukri dalam skuad tersebut telah membantu pasukan muda Selangor menjulang Piala Presiden pada tahun 2017.

Karier bola sepaknya mula melonjak naik dalam masa yang singkat. Kematangannya di atas padang pada usia muda telah menjadi taruhan jurulatih untuk menyenaraikan beliau dalam pasukan utama Selangor pada tahun 2018 dan musim ini.

Ketika diwawancara, beliau sempat berkongsi bahawa dorongan dan sokongan daripada kedua ibu bapanya merupakan pemangkin semangat untuk beliau meneruskan kerjaya sukan bola sepak secara profesional.

Kejayaan Syuk dalam Piala Belia 2015 dan Piala Presiden 2017 telah menambah semangat beliau untuk memberikan yang terbaik demi pasukan. Beliau juga berusaha keras untuk memastikan namanya tersenarai dalam kesebelasan utama skuad Red Giants pada tahun ini.

Kami doakan agar Syukri terus cemerlang membantu skuad Gergasi Merah mencipta kejayaan dan melakarkan sejarah baru pada musim ini dan juga pada masa-masa akan datang.

Semoga berjaya anak muda. Demi Selangor.